Oferta technikum
Przedmiot realizowany w zakresie rozszerzonym: język polski lub język angielski, lub geografia. Przedmioty punktowane: język polski, matematyka, geografia, język obcy.
ZAKRES KSZTAŁCENIA
Wybierając ten zawód zdobędziesz umiejętności, dzięki którym :
- poznasz zasady organizowania imprez okolicznościowych, planowania jadłospisów, dekorowania stołów;
- rozróżnisz metody i techniki sporządzania potraw i napojów;
- zdobędziesz wiadomości i umiejętności w zakresie technologii gastronomicznej z obsługą konsumenta;
- poznasz wiedzę niezbędną do zarządzania firmą;
- wzbogacisz wiedzę w zakresie sporządzania, ekspedycji potraw i napojów, planowania i wykonywania usług gastronomicznych;
- sklasyfikujesz żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
- dobierzesz warunki do przechowywania i utrwalania żywności;
- będziesz prawidłowo użytkował sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów.