Oferta Szkoła Branżowa I Stopnia

Cukiernik

banery front 0000 cukiernik
Klasa patronacka firmy Colian

Przedmioty punktowane: język polski,geografia, matematyka, język obcy.

ZAKRES   KSZTAŁCENIA

Wybierając ten zawód zdobędziesz umiejętności, dzięki którym:

  • rozpoznasz surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane do
    produkcji wyrobów cukierniczych;
  • ocenisz jakość surowców piekarskich;
  • będziesz obsługiwał sprzęt i aparaturę kontrolno-pomiarową stosowaną w magazynach oraz urządzenia magazynowe;
  • poznasz procedury zapewnienia jakości zdrowotnej żywności;
  • zaplanujesz operacje technologiczne związane z produkcją ciasta;
  • poznasz zasady sporządzania wyrobów cukierniczych;
  • zdobędziesz wiadomości i umiejętności w zakresie czynności związanych z produkcją wyrobów cukierniczych;
  • zorganizujesz i poprowadzisz działalność gospodarczą;
  • poznasz zasady obsługi maszyn i urządzeń przemysłu cukierniczego;
  • będziesz monitorował krytyczne punkty kontroli z systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point), które mają wpływ na bezpieczeństwo gotowych wyrobów.
  • Głównym zadaniem zawodowym cukiernika jest  produkcja wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych.

  • Obecnie cukiernicy najczęściej pracują w pracowniach cukierniczych bądź zakładają własne działalności gospodarcze.

  • Zawód, który jeszcze kilka lat temu nie był wystarczająco doceniany, dzisiaj cieszy się dużym uznaniem –  cukiernicy zyskują renomę i rozpoznawalność.

  • Cukiernikiem zostaje osoba ze szczególnym wyczuciem smaku, która posiada odpowiednie umiejętności dekoratorskie i estetyczne.

  • Cukiernik to rzemieślnik i artysta w jednym.

colian

Pracuj i zarabiaj w zakładzie Grześki w Kaliszu

Jako pracownik Colian otrzymasz:

- stabilne i konkurencyjne wynagrodzenie,

- ubezpieczenie społeczne,

- płatny urlop

- kartę Multisport

- bezpłatną prywatną opiekę medyczną

  • nagrody pieniężne/bony w Programach Doceniania
logo-bytnar-gastronomik-poz-white1.png
© 2024, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
im. Janka Bytnara "Rudego"
ul. Wodna 11-13, 62-800 Kalisz
tel. 62 5016056
e-mail: sekretariat@zsgh.kalisz.pl
Dyrektor Szkoły: Dorota Szaleniec-Plichta

Search