Aktualności - przegląd

26 kwietnia uczniowie piątych klas technikum w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego"  ostatni raz zasiedli w szkolnych ławkach. Tego dnia młodzież z  Gastronomika odebrała świadectwa ukończenia szkoły. Był również czas na podziękowania, podsumowanie dokonań uczniów oraz pamiątkowe zdjęcia. 

"Zyć to działać, to rozsiewać po świecie talent, energię, uczucie, pomagać w czasie teraźniejszym pokoleniom przyszłym"

Drodzy Absolwenci,  starajcie się rozwijać swoje talenty i pasje. bądźcie twórczy i aktywni dla siebie i innych. Śmiało realizujcie plany i marzenia. Wykorzystujcie  wiedzę i umiejętności zdobyte w  murach naszej szkoły. Cieszymy się, że mogliśmy patrzeć, jak wkraczacie w dorosłość. Dziś wspominamy lata Waszej edukacji, odniesione  sukcesy, pokonane trudności i zawarte przyjaźnie. Musicie wiedzieć, że jesteśmy z Was bardzo dumni. Dzisiejszy dzień zamyka pewien etap Waszego życia, ale także otwiera nowy rozdział, który warto zapisać jak najpiękniej.  Mamy nadzieję, że będziecie miło wspominać chwile spędzone w ZSGH. 436837195 980222183561624 6821601115882935104 n

 

Konkurs wiedzy o Unii Europejskiej w Aglomeracji Kalisko-Ostrowskiej, w którym wzięli udział uczniowie z klasy II Tk/o Kamil Staszak, Julia Wytwer, Klaudia Grabowska oraz z klasy 3 Tt/h/k Marcin Polaczek, Aleksandra Widmańska.

438118764 959679976164438 485310699043997182 n

 

Dzień Ziemi w naszej szkole upłynął pod znakiem przygotowania terenu pod "Kwietną łąkę", zbiórki elektrośmieci oraz konkursów z wykorzystaniem aplikacji Kahoot.

438223018 959120842887018 3884289175884554069 n

Uczniowie biorący udział w projekcie Erasmus+ po długiej i wyczerpującej podróży już cieszą się piękną pogodą w Portugalii. Za nimi pierwsze spotkania z pracodawcami i pierwsze godziny praktyk. Grupa miała także okazję zwiedzić historyczną część Faro, podziwiając zabytki i urokliwe uliczki tego pięknego miasta.

Możliwe jest to dzięki współpracy z Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Kaliszu.

1 dzien

 

W dniu 20 kwietnia odbyła się druga “odsłona” dni otwartych naszej szkoły, tym razem pod hasłem festyn zawodów w ramach projektu edukacyjnego “Przedsiębiorczość – inwestycją w przyszłość” realizowanego z Narodowym Bankiem Polskim z zakresu edukacji ekonomicznej.

Warsztaty służyły zdobywaniu wiedzy o różnych zawodach z oferty edukacyjnej ZSGH. Podczas warsztatów młodzież miała możliwość zdiagnozowania własnych predyspozycji zawodowych, zdolności i zainteresowań potrzebnych do wykonywania danego zawodu oferowanego przez środowisko lokalne.

Uczniowie mieli możliwość posługiwania się przyborami i narzędziami zgodnie z ich przeznaczeniem w danym zawodzie, np: technik żywienia i usług gastronomicznych poznał proces przygotowania rzemieślniczego wypieku chleba i przygotował produkt finalny, np: bułka czy chałka. Kelner mógł udekorować stół dla gości, kucharz projektował potrawę kulinarną z przygotowanych składników, technik organizacji turystyki planował przykładowy harmonogram wycieczki, technik hotelarstwa zaproponował obiekty hotelarskie do spędzania wolnego czasu na terenie województwa wielkopolskiego. Uczniowie mieli również okazję pobawić się w inne zawody dostępne na lokalnym rynku pracy jak: stolarz, blacharz samochodowy, lakiernik, zdun, elektryk czy stolarz.

Można było skorzystać z doradztwa zawodowego oraz skosztować pyszności przygotowanych przez uczniów naszej szkoły.

1713798937016

 

logo-bytnar-gastronomik-poz-white1.png
© 2024, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
im. Janka Bytnara "Rudego"
ul. Wodna 11-13, 62-800 Kalisz
tel. 62 5016056
e-mail: sekretariat@zsgh.kalisz.pl
Dyrektor Szkoły: Dorota Szaleniec-Plichta

Search