Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego" w Kaliszu

Strona główna

Witamy na naszej stronie

 

MISJA I WIZJA SZKOŁY

Nasza Szkoła jest miejscem wszechstronnego rozwoju ucznia oraz przestrzenią, w której można rozwijać swoje zainteresowania i własne potrzeby. Wskazujemy na właściwe postawy i wartości, a jako nadrzędne przesłanie traktujemy współpracę i partnerstwo całej społeczności szkolnej

 

Najnowsze aktualności

Uczniowie  "Gastro" na wyjątkowych wykładach w Akademii Kaliskiej

Przejdź do - Uczniowie  "Gastro" na wyjątkowych wykładach w Akademii Kaliskiej

 

W dniu 24 listopada uczniowie klas  3 i 4 Technikum nr 6  wzięli udział w niezwykłych wykładach pod hasłem “Generator Van de Graaffa”. To kolejna inicjatywa Akademii Kaliskiej, realizowana w ramach programu ,,Nauka bliżej Ciebie”.

 Ładunków elektrycznych nie widać, mimo że są wszędzie dookoła nas. Podczas pokazu badaliśmy, jak one działają między sobą. Szukaliśmy również sposobów na  elektryzowanie się ciał, a nawet zbieraliśmy ładunki w jednym miejscu przy użyciu generatora Van de Graaffa i efektownie go rozładowaliśmy. Dodatkowo przeprowadziliśmy kilka eksperymentów naukowych, w których użyliśmy uzyskane pola elektrostatycznego. Ale uczniowie powiedzieli się również, co to jest potencjał elektryczny i co to właściwie znaczy, że „kopnął nas prąd”. Pokaz z Generatorem van de Graaffa przybliżył uczestnikom żywioł, który ludzie okiełznali raptem 200 lat temu czyli  prąd elektryczny. Widownia mogła nie tylko obserwować, ale dosłownie doświadczyć na własnej skórze siły działania tego niezwykłego urządzenia – przyznali naukowcy, prowadzący zajęcia, którzy w swoim dorobku mają m. in. organizowanie spektakli i warsztatów Teatru Wysokich Napięć w Centrum Nauki Kopernik.

 

Wykłady odbyły się w ramach projektu “Nauka bliżej Ciebie”, który  uzyskał dofinansowanie  Ministerstwa Edukacji i Nauki w ramach programu “Społeczna Odpowiedzialność Nauki – Popularyzacja Nauki i Promocja Sportu”. Projekt realizowany jest przez Dział Współpracy i Rozwoju Akademii Kaliskiej.

25 listopada 2022
Czytaj więcej o: Uczniowie  "Gastro" na wyjątkowych wykładach w Akademii Kaliskiej

Olimpiada Wiedzy o Ubezpieczeniach Społecznych – edycja 2022/2023.

Przejdź do - Olimpiada Wiedzy o Ubezpieczeniach Społecznych – edycja 2022/2023.

 22 listopada 2022 r. uczniowie klas 3 Tż i 4 Tż-G, 3Tt/h/k-G kształcący się w Technikum nr 6 wzięli udział w wewnątrzszkolnym etapie Olimpiady Wiedzy o Ubezpieczeniach Społecznych – edycja 2022/2023.
Celem Olimpiady jest upowszechnianie i pogłębianie wiedzy o ubezpieczeniach społecznych wśród uczniów szkół ponadpodstawowych. To wiedza, która jest niezbędna każdemu przy podejmowaniu wielu decyzji, zarówno w życiu zawodowym, jak i prywatnym.

Powodzenia!


Opiekunem uczniów uczestniczących w Lekcjach ZUS i Olimpiadzie ZUS jest pani  Magdalena Mierkiewicz

24 listopada 2022
Czytaj więcej o: Olimpiada Wiedzy o Ubezpieczeniach Społecznych – edycja 2022/2023.

"Młoda krew ratuje życie" - czyli akcja honorowego krwiodawstwa

Przejdź do - "Młoda krew ratuje życie" - czyli akcja honorowego krwiodawstwa

Nasza szkoła jak co roku bierze udział w Turnieju "Młoda krew ratuje życie" - czyli akcja honorowego krwiodawstwa

Pełnoletni uczniowie naszej szkoły mogą indywidualnie oddawać krew w Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa (Kalisz ul. Kaszubska 9) 

Zgłaszając się do placówki RCKiK w okresie 1.09.2022 - 30.06.2023 , należy pracownika RCKiK poinformować, że oddajecie krew, która ma być wliczona w łączną ilość krwi, oddawaną przez szkołę, czyli "Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich" im. Janka Bytnara Rudego w Kaliszu.

- po oddaniu krwi należy się zgłosić do Pani Magdaleny Janik (można poprzez mobidziennik) - podając termin oddania, imię, nazwisko i klasę. 

Pamiętajcie podać z jakiej szkoły oddajecie krew !

To Ty możesz uratować komuś życie dzieląc się tym ważnym składnikiem naszego organizmu 

 

Akcję koordynuje szkolne koło PCK. 

24 listopada 2022
Czytaj więcej o: "Młoda krew ratuje życie" - czyli akcja honorowego krwiodawstwa

Sukces uczennicy w Międzyszkolnym Konkursie Wiedzy z zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych

Przejdź do - Sukces uczennicy w Międzyszkolnym Konkursie Wiedzy  z zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych
Z radością informujemy, że uczennica z klasy IV Tż-G Daria Pasternak w dniu 22 listopada 2022 r. zajęła II miejsce w międzyszkolnym konkursie wiedzy z zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych organizowanym przez Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu. Uczennicę do konkursu przygotowała pani Natalia Pawlaczyk.
Serdecznie gratulujemy!!!
24 listopada 2022
Czytaj więcej o: Sukces uczennicy w Międzyszkolnym Konkursie Wiedzy z zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych

Erasmus+. Job shadowing w Portugalii

Przejdź do - Erasmus+. Job shadowing w Portugalii

Po powrocie uczniów z praktyk w Sewilli ???????? w ramach projektu Erasmus+ , nadszedł czas na szkolenie kadry nauczycielskiej w Bradze- jednym z najstarszych miast portugalskich. Szkolny koordynator projektu Erasmus+ p.Kamila Krawiec poleciała ✈️właśnie do Portugalii ????????na tygodniowy Job shadowing, który realizowany jest w ramach współpracy z Centrum Wsparcia Rzemiosła Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Kaliszu. Życzymy udanego pobytu !!!???? ????

23 listopada 2022
Czytaj więcej o: Erasmus+. Job shadowing w Portugalii

Wycieczka do "Kaliszanki"

Przejdź do - Wycieczka do "Kaliszanki"

W piątek 18.11.2022r. razem z uczniami klas 4, 2 i 1 technik technologii żywności odwiedziliśmy Fabrykę Pieczywa Cukierniczego „Kaliszanka” firmy Colian. Uczniowie w miłym towarzystwie kierownika ds. kontroli jakości zobaczyli linię produkcji najpopularniejszych w kraju wafli- Grześki, dowiedzieli się także, w jaki sposób monitoruje się jakość ulubionych przez nas wszystkich wafli.

Nauczyciele przedmiotów zawodowych: Krzysztof Suchorski i Martyna Kasprzak

21 listopada 2022
Czytaj więcej o: Wycieczka do "Kaliszanki"