Aktualności - przegląd

 

13 grudnia w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” odbyło się podsumowanie projektu „Praktyka czyni mistrza”, który był realizowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Programu Fundusze Społeczne dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027, projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”.

Spotkanie miało charakter panelu dyskusyjnego, w czasie którego rozmawiano o realizowanych projektach dotyczących mobilności osób uczących się i pracowników w dziedzinie kształcenia i szkolenia zawodowego. Była to okazja do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami, zdobytym doświadczeniem. Poznaliśmy opinie koordynatorów projektu, nauczycieli, którzy pełnili funkcję opiekunów uczniów podczas mobilności zagranicznej. Uczniowie opowiadali o swoich obawach, oczekiwaniach, ale przede wszystkim o tym, jak to doświadczenie wpłynęło na ich osobowość, rozwój i kontakty interpersonalne.

Dyskusja była niezwykle ożywiona i pozwoliła spojrzeć na projekty z pespektywy każdej ze stron – począwszy od szkoły jako instytucji wysyłającej, poprzez samych uczestników aż do partnera zagranicznego. Bardzo cenne okazały się także uwagi i opinie rodziców.

W spotkaniu uczestniczyli dyrektorzy, koordynatorzy, uczniowie

  • Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Kaliszu,
  • Zespołu Szkół nr 1 w Liskowie,
  • Zespołu Szkół nr 4 im. Powstańców Wielkopolskich w Lesznie (spotkanie online)
  • Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu

oraz Nasz partner zagraniczny - Agencja Szkoleniowa Sistema Turismo, którą reprezentowała Katarzyna Gawronek - Specjalista ds. Stosunków Międzynarodowych i Wasiliki Karagkouni - Koordynator agencji i tutor szkoleniowy (spotkanie online).

470186283 1136803355118765 6965555496624721535 n

 

12 grudnia uczniowie klas 2 Tż, 2 Tt/k oraz 2c wzięli udział w wyjątkowej wycieczce do Poznania.  Pierwszym punktem programu było muzeum „Niewidzialna ulica”, gdzie mieliśmy okazję poznać świat z perspektywy osób niewidomych. To niezwykłe doświadczenie pozwoliło nam spojrzeć na codzienność w zupełnie nowy sposób. Druga część wyjazdu wprowadziła nas w świąteczny nastrój – spacerując po Jarmarku Bożonarodzeniowym, poczuliśmy magię świąt, podziwialiśmy piękne dekoracje i skosztowaliśmy świątecznych przysmaków.
Wszyscy wróciliśmy zmęczeni, ale z uśmiechami na twarzach i mnóstwem pięknych wspomnień!
To był dzień pełen nauki, refleksji i radości! Dziękujemy wszystkim uczestnikom i organizatorom za wspaniałą atmosferę!
470191175 1134506502015117 4010584219516634084 n

13 grudnia 2024 r. mieliśmy przyjemność gościć małych pomocników na warsztatach piernikowych. Przedszkolaki z Niepublicznego Przedszkola „Pluszowy Miś” miały okazję poczuć przedsmak zawodu cukiernika, biorąc udział w kreatywnych zajęciach związanych z wypiekiem pierników.

470155896 1134447855354315 4566310651823561730 n

W dniu 12 grudnia 2024 r. uczniowie klas technikum wzięli udział w VII edycji  Konkursu Wiedzy o  o Przedsiębiorczości organizowanym przez panią Kamilę Majewską wraz z kołem naukowym: " lokalna Samorządność" przy Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Kaliskiego im. Prezydenta Stanisława Wojciechowskiego w Kaliszu.

IMG 5368 1

logo-bytnar-gastronomik-poz-white1.png
© 2025, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
im. Janka Bytnara "Rudego"
ul. Wodna 11-13, 62-800 Kalisz
tel. 62 5016056
e-mail: sekretariat@zsgh.kalisz.pl
Dyrektor Szkoły: Dorota Szaleniec-Plichta

Search