Aktualności - przegląd

833728d9 1633 4f88 b1e2 b085ee95c991

Uczniowie klas drugich i trzecich technikum  wezmą udział w czterech spotkaniach na temat ubezpieczeń społecznych. Podczas zajęć młodzież zapozna się z zasadami funkcjonowania polskiego systemu ubezpieczeń społecznych, z jego genezą oraz prawami i obowiązkami zarówno osób ubezpieczonych  jak i osób prowadzących działalność gospodarczą.

Lekcja nr 1- Świadomy zawsze ubezpieczony.

Lekcja nr 2  - Co Ci się należy, kiedy płacisz składki.

Lekcja nr 3 - Renty i emerytury.

Lekcja nr 4 - E-ZUS, czyli firma pod ręką.

22 października 2024 r. wystartowała rywalizacja konkursowa 418 zespołów z całej Polski wśród nich nasi uczniowie klasy 2 Tt/k: Małgorzata Paprocka, Michał Cichy, Barbara Chabierska.

Nasi uczniowie będą rywalizować przez sześć tygodni, prowadząc wirtualną  klinikę weterynaryjną. Wcielą się w rolę biznesmenów, podejmujących kluczowe decyzje we własnej firmie. Po każdej rundzie uczniowie dokonają analizy swoich decyzji, wyciągają wnioski i ulepszają strategie biznesowe.

Poruszą swoją wyobraźnie w ramach kształtowania oferty na rynku, inwestycji,  marketingu, zaopatrzenia,  finansów, zatrudnienia pracowników.

 Wszystko po to, by być najlepszym na rynku!

Życzymy im powodzenia. Trzymajcie za nich kciuki.

Organizatorem konkursu Mistrzostwa Biznes i Zarządzanie 2024 – jest Fundacja Przedsiębiorczości Revas, Narodowym Bankiem Polskim oraz Fundacją GPW.

image000000

 

W piątek w naszej szkole odbyło się spotkanie podsumowujące zagraniczne praktyki uczniów, zrealizowane w ramach projektu „Praktyka czyni mistrza” (nr 2023-1-PL01-KA122-VET-000148036), finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Programu Fundusze Społeczne dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027.
Podczas spotkania młodzież podzieliła się swoimi wrażeniami i spostrzeżeniami. Wszyscy zgodnie podkreślali, że udział w projekcie, a przede wszystkim sama mobilność, były niesamowitym przeżyciem i doświadczeniem. Była to szansa na zdobycie dodatkowych kompetencji zawodowych, niezbędnych na rynku pracy. Projekt umożliwił doskonalenie umiejętności interpersonalnych, językowych, radzenia sobie w nowych sytuacjach oraz lepszego zarządzania czasem.
Spotkanie zakończyło się uroczystym wręczeniem certyfikatów międzynarodowej mobilności edukacyjnej uczniów, które potwierdzają odbycie praktyk zawodowych we włoskich firmach z branży gastronomicznej, hotelarskiej oraz turystycznej.
464176658 1093321086133659 3569743081704276969 n

Serdeczne gratulacje dla Kamila Staszaka z klasy III Tk/o/tż za otrzymanie stypendiów im. Jana Pawła II i Prezesa Rady Ministrów oraz dla Aurelii Gieszczyńskiej z klasy IV Tt/h/k, której przyznano stypendium im. Jana Pawła II. Wasz trud i zaangażowanie są godne podziwu. Życzymy Wam dalszych sukcesów i nieustannego rozwoju!

463038548 1089167106549057 5529422760630212580 n

Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu zakończyli miesięczne praktyki zawodowe we włoskim Rimini. Przez cztery tygodnie zdobywali cenne doświadczenie zawodowe, realizując założenia programu praktyk w lokalnych przedsiębiorstwach. Projekt „Praktyka czyni mistrza” był finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Programu Fundusze Europejskie na rzecz Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027.
Czas spędzony w Rimini uczniowie podzielili pomiędzy pracę, zajęcia z języka włoskiego, a także spacery po mieście i wycieczki. Mieli okazję zwiedzić m.in. San Marino, Florencję oraz Santarcangelo di Romagna.
Młodzież wróciła do Polski bogatsza o nowe doświadczenia zawodowe, umiejętności językowe, wartościowe znajomości oraz niezapomniane wrażenia.
Dziękujemy za ten wspólnie spędzony czas!
463066228 1087076610091440 1409990413544394592 n
logo-bytnar-gastronomik-poz-white1.png
© 2025, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
im. Janka Bytnara "Rudego"
ul. Wodna 11-13, 62-800 Kalisz
tel. 62 5016056
e-mail: sekretariat@zsgh.kalisz.pl
Dyrektor Szkoły: Dorota Szaleniec-Plichta

Search