Uczniowie z klas 1c, 1tż/t oraz 2 kucharz integracyjnie spędzili czas w Jump Planet.
Uczniowie z klas 1c, 1tż/t oraz 2 kucharz integracyjnie spędzili czas w Jump Planet.
"W październiku biblioteki szkolne na całym świecie obchodzą swoje święto: Międzynarodowy Miesiąc Bibliotek Szkolnych. Celem akcji jest zwrócenie uwagi na rolę biblioteki w życiu szkoły. W tym roku Międzynarodowe Stowarzyszenie Bibliotek Szkolnych jako przewodnie ustanowiło hasło: "Poznajmy się w bibliotece".
W związku z tym biblioteka szkolna zaprasza do udziału w przygotowanych akcjach czytelniczych:
1) w dniach od 7 do 11 października, wzorem ubiegłego roku, wszyscy chętni będą mogli wziąć udział w konkursie z kodami QR ( uczestnicy powinni mieć w telefonie skaner kodów QR:).
2) w dniach od 21 do 25 października organizujemy codzienny konkurs wiedzy ogólnej. Wystarczy, że odpowiecie na pytanie zamieszczone danego dnia na drzwiach biblioteki.
Do zdobycia punkty oraz słodkie upominki.
Zapraszam do udziału!
Ewelina Pawińska"
Z radością informujemy, że nasi absolwenci z sukcesem zdali egzamin czeladniczy w zawodach kucharza oraz cukiernika. Ich ciężka praca i zaangażowanie doprowadziły ich do tego ważnego etapu w życiu zawodowym. Na uroczystości wręczenia dyplomów towarzyszyła im pani dyrektor Dorota Szaleniec-Plichta. Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów na ścieżce kariery, pełnej kulinarnych wyzwań i satysfakcji.
https://latarnikkaliski.pl/mlodzi-praktykanci-staja-sie-pelnoprawnymi-rzemieslnikami/
Uczniowie klas 2KU, 2TTŻ/O i 4TŻ uczestniczyli w targach "Smaki Regionu" oraz Polagra w Poznaniu. W trakcie targów mieli okazję obserwować pokaz kulinarny prowadzony przez Laurentiu Zediu, znanego jako "Lorek", który przygotowywał potrawy z tzw. resztek żywności w ramach "Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce". Eryk Antoszczyk, uczeń klasy 2KU, miał szansę wspólnie z Lorkiem przygotować potrawę o nazwie burek, czyli ciasto filo nadziewane szpinakiem, gotowanymi ziemniakami i twarogiem. Uczniowie mieli także okazję poznać innych znakomitych kucharzy oraz spróbować regionalnych produktów z całej Polski.
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
im. Janka Bytnara "Rudego"
ul. Wodna 11-13, 62-800 Kalisz
tel. 62 5016056
e-mail: sekretariat@zsgh.kalisz.pl
Dyrektor Szkoły: Dorota Szaleniec-Plichta