
Światowy Dzień Wody, obchodzony 22 marca, to święto ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ, aby zwrócić uwagę na problemy związane z brakiem wody, właściwym gospodarowaniem i ochroną tego cennego zasobu. Z tej okazji uczniowie naszej szkoły wzięli udział w konkursie przygotowanym we współpracy z Polską Akcją Humanitarną. Gratulujemy zwycięzcom!
19 marca w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu odbyła się trzecia edycja Wielkopolskiego Konkursu "Improstyl - finezja i oryginalność w nakrywaniu stołu". Tegoroczne wydarzenie przebiegało pod hasłem "Muzyczne szaleństwo z improstylem", a swoje kreatywne pomysły mieli okazję zaprezentować uczniowie szkół gastronomicznych z całego regionu. Improstyl to niezwykle wymagająca sztuka dekoracji stołu, łącząca elementy klasycznej elegancji z nowoczesnymi, nierzadko awangardowymi koncepcjami. W tegorocznej edycji konkursu nie brakowało niezwykłych i zaskakujących aranżacji stołów. Uczestnicy stworzyli kompozycje inspirowane różnymi stylami muzycznymi i artystami.
Pani dyrektor szkoły, Dorota Szaleniec-Plichta, podkreśliła, że poziom konkursu był niezwykle wysoki, a wybór najlepszych prac stanowił duże wyzwanie dla jury. „Uczniowie wykazali się ogromną pomysłowością, a każda aranżacja miała swój unikalny charakter. Stoły nie tylko zachwycały estetyką, ale także opowiadały fascynujące historie. Wszyscy uczestnicy zasługują na uznanie i pochwałę” – zaznaczyła.
W konkursie wzięło udział 14 dwuosobowych drużyn:
- Amelia Płaczek i Kornelia Adamek (Zespół Szkół Ekonomiczno-Zawodowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie)
- Marta Mitulska i Oliwia Marszałska (Zespół Szkół Ekonomiczno-Zawodowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie)
- Milen Baran i Ksenia Perepelytsia (Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie) –
- Norbert Tomalak i Daria Zajdel (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego" w Kaliszu) – nagroda specjalna
- Julia Ubych i Dominika Nowaczyk (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego" w Kaliszu)
- Kinga Witzke i Wiktoria Pawlak (Zespół Szkół nr 1 w Liskowie)
- Kinga Raszewska i Oliwia Jasieńska (Zespół Szkół nr 1 w Liskowie)
- Magdalena Ulichnowska i Maria Gola (Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim)
- Nikola Pajek i Julia Zwolińska (Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim)
- Weronika Ferster i Dariusz Budny (Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Liberta w Poznaniu) – wyróżnienie
- Julia Turowska i Hubert Brzostek (Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Liberta w Poznaniu) – II miejsce
- Joanna Grabska i Jakub Kaszuba (Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu) – III miejsce
- Kinga Zawadzka i Zuzanna Brzezińska (Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu) – I miejsce
- Natalia Świtaj i Katarzyna Pysera (Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Kaczkach Średnich)-wyróżnienie
Jury przyznało 3 nagrody główne, dwa wyróżnienia i jedną nagrodę specjalną. Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy.
- Administrator ZSGH
- Aktualności
Niemieckie i austriackie specjały - kulinarna wędrówka przez Alpy.
- Administrator ZSGH
- Aktualności
Dziś kolejna, trzecia już odsłona naszego projektu "Odkrywaj świat z Gastronomikiem. Zostań globtroterem kulinarnym". Dziękujemy uczniom ze Szkoły Podstawowej Nr 7 im. Adama Mickiewicza w Kaliszu za aktywny udział w warsztatach. Cieszymy się, że razem mogliśmy odkrywać niemieckie smaki i dzielić się wiedzą i doświadczeniem. Mamy nadzieję, że zobaczymy się ponownie we wrześniu 2025! Tschüssss!