Aktualności - przegląd

Wiosnę przywitaliśmy muzycznie, w rytmie belcanta, biorąc udział w integracyjnym wyjeździe do Teatru Wielkiego w Łodzi. Była to doskonała okazja, by spędzić wspólne chwile na spacerze po tętniących życiem ulicach miasta, rozmawiając przy filiżance kawy oraz delektując się wspólnym obiadem, zanim zanurzyliśmy się w świat włoskiej opery.
Tym razem mieliśmy zaszczyt uczestniczyć w premierze Napoju miłosnego Donizettiego – inscenizacji, która udowodniła, że nie potrzeba magicznych eliksirów, by się w niej zakochać. Jak powiedział Marcel Proust, "Muzyka to najpiękniejsza forma magii", a my daliśmy się porwać tej magii od pierwszych dźwięków.
To był dzień pełen sztuki, emocji i pięknych spotkań – bo przecież miłość do opery łączy najlepiej! Tym bardziej cieszymy się, że był to już nasz 20. muzyczny wyjazd – każdy inny, ale każdy równie wyjątkowy.
485765215 1214338200698613 7737609084938332281 n

Światowy Dzień Wody, obchodzony 22 marca, to święto ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ, aby zwrócić uwagę na problemy związane z brakiem wody, właściwym gospodarowaniem i ochroną tego cennego zasobu. Z tej okazji uczniowie naszej szkoły wzięli udział w konkursie przygotowanym we współpracy z Polską Akcją Humanitarną. Gratulujemy zwycięzcom!

486124641 1213310027468097 1058441771401244630 n

19 marca w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu odbyła się trzecia edycja Wielkopolskiego Konkursu "Improstyl - finezja i oryginalność w nakrywaniu stołu". Tegoroczne wydarzenie przebiegało pod hasłem "Muzyczne szaleństwo z improstylem", a swoje kreatywne pomysły mieli okazję zaprezentować uczniowie szkół gastronomicznych z całego regionu. Improstyl to niezwykle wymagająca sztuka dekoracji stołu, łącząca elementy klasycznej elegancji z nowoczesnymi, nierzadko awangardowymi koncepcjami. W tegorocznej edycji konkursu nie brakowało niezwykłych i zaskakujących aranżacji stołów. Uczestnicy stworzyli kompozycje inspirowane różnymi stylami muzycznymi i artystami. 

Pani dyrektor szkoły, Dorota Szaleniec-Plichta, podkreśliła, że poziom konkursu był niezwykle wysoki, a wybór najlepszych prac stanowił duże wyzwanie dla jury. „Uczniowie wykazali się ogromną pomysłowością, a każda aranżacja miała swój unikalny charakter. Stoły nie tylko zachwycały estetyką, ale także opowiadały fascynujące historie. Wszyscy uczestnicy zasługują na uznanie i pochwałę” – zaznaczyła.

W konkursie wzięło udział 14 dwuosobowych drużyn:

  • Amelia Płaczek i Kornelia Adamek (Zespół Szkół Ekonomiczno-Zawodowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie)
  • Marta Mitulska i Oliwia Marszałska (Zespół Szkół Ekonomiczno-Zawodowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie)
  • Milen Baran i Ksenia Perepelytsia (Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie) – 
  • Norbert Tomalak i Daria Zajdel (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego" w Kaliszu) – nagroda specjalna
  • Julia Ubych i Dominika Nowaczyk (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego" w Kaliszu)
  • Kinga Witzke i Wiktoria Pawlak (Zespół Szkół nr 1 w Liskowie)
  • Kinga Raszewska i Oliwia Jasieńska (Zespół Szkół nr 1 w Liskowie)
  • Magdalena Ulichnowska i Maria Gola (Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim)
  • Nikola Pajek i Julia Zwolińska (Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim)
  • Weronika Ferster i Dariusz Budny (Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Liberta w Poznaniu) – wyróżnienie
  • Julia Turowska i Hubert Brzostek (Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Liberta w Poznaniu) – II miejsce
  • Joanna Grabska i Jakub Kaszuba (Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu) – III miejsce
  • Kinga Zawadzka i Zuzanna Brzezińska (Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu) – I miejsce
  • Natalia Świtaj i Katarzyna Pysera (Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Kaczkach Średnich)-wyróżnienie

Jury przyznało 3 nagrody główne, dwa wyróżnienia i jedną nagrodę specjalną.  Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy.

73b9c33b f45d 486c b97c 6124e23b27aa

 Dziś kolejna, trzecia już odsłona naszego projektu "Odkrywaj świat z Gastronomikiem. Zostań globtroterem kulinarnym". Dziękujemy uczniom ze Szkoły Podstawowej Nr 7 im. Adama Mickiewicza w Kaliszu za aktywny udział w warsztatach. Cieszymy się, że razem mogliśmy odkrywać niemieckie smaki i dzielić się wiedzą i doświadczeniem. Mamy nadzieję, że zobaczymy się ponownie we wrześniu 2025! Tschüssss!

 

483420381 958041206441329 5664078521130269008 n

logo-bytnar-gastronomik-poz-white1.png
© 2025, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
im. Janka Bytnara "Rudego"
ul. Wodna 11-13, 62-800 Kalisz
tel. 62 5016056
e-mail: sekretariat@zsgh.kalisz.pl
Dyrektor Szkoły: Dorota Szaleniec-Plichta

Search