Aktualności - przegląd

Z radością informujemy, że uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu zakwalifikowali się do drugiego etapu XXVI Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych "Wiosenne przebudzenie". Konkurs odbył się 14.02.2025r., a wyzwanie to podjęli uczniowie klasy V Technik żywienia i usług gastronomicznych Zuzanna Skorupa w kategorii cukiernik i Albert Marciniak w kategorii kucharz pod kierunkiem szefa kuchni Łukasza Górskiego oraz nauczyciela przedmiotów zawodowych Moniki Rubińskiej

To prestiżowe wydarzenie odbywa się co roku, przyciągając młodych pasjonatów sztuki kulinarnej z całej Polski. Konkurs ma na celu rozwój umiejętności gastronomicznych, łączy teorię z praktyką, dając uczniom możliwość zaprezentowania swojej wiedzy i kreatywności w zakresie przygotowywania potraw.

a89aebe9 37fd 48cd b133 8e46d5d9b5a5

W sobotę, 15 lutego, grupa uczniów ze Szkolnego Koła Krajoznawczo-Turystycznego wzięła udział w I Rajdzie "Wędrujemy, Kalisz poznajemy". Mimo mroźnej pogody, wędrując od Kaliskiego Teatru przez Park Miejski do Regionalnej Pracowni Krajoznawczej przy ul. Łódzkiej, słuchaliśmy zajmujących historii o ciekawych miejscach na trasie. Zdobyta wiedza przydała nam się podczas rozwiązywania zadań przygotowanych przez organizatora. Nasza drużyna zajęła III miejsce. Gratulujemy!

480496591 1184838663648567 5812258945096604315 n

14 lutego odbyła się pierwsza część naszego projektu – „Odkrywaj świat z Gastronomikiem. Zostań globtroterem kulinarnym”.
Dziękujemy uczniom szkół podstawowych : Szkole Podstawowej Nr 3 w Kaliszu oraz Szkole Podstawowej nr 12 im. Księcia Bolesława Pobożnego w Kaliszu za aktywny udział w warsztatach.
Cieszymy się, że razem mogliśmy odkrywać smaki i aromaty francuskiej kuchni! 
Mamy nadzieję, że zobaczymy się ponownie we wrześniu 2025 roku!
479720161 1183003777165389 5780311627099693813 n

14 lutego na  zajęciach procesów produkcji wyrobów cukierniczych klasa 2 Tżo wzięła udział w konkursie "Słodka walentynka". Najlepszym wypiekem według szefa kuchni było Brownie przygotowane przez Patrycję Stepniewską oraz Maję Podsiadlą. Równie smaczne i zarazem najbardziej efektowne okazało się "biszkoptowe Love" Michaliny Grali i Michaliny Ochlik. Jury doceniło także bezy z malinami w wykonaniu Jakuba Wojtczaka oraz Karoliny Krysiak. Wszystkie wypieki były pyszne i pięknie wyglądające, ale przede wszystkim zrobione prosto od serca, jak na walentynki przystalo.

474977269 1009587764434012 4688861855793966599 n

logo-bytnar-gastronomik-poz-white1.png
© 2025, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
im. Janka Bytnara "Rudego"
ul. Wodna 11-13, 62-800 Kalisz
tel. 62 5016056
e-mail: sekretariat@zsgh.kalisz.pl
Dyrektor Szkoły: Dorota Szaleniec-Plichta

Search