Aktualności - przegląd
16 kwietnia 2024 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego" w Kaliszu odbył się Konkurs Kulinarny Odkrywca 2024 r. To konkurs, który docenia wielką sztukę kulinarną i pokazuje, że kucharz to zawód kreatywny, a przede wszystkim dający wiele satysfakcji. W zmaganiach konkursowych uczestniczyli uczniowie klas trzecich w zawodzie kucharz, zatrudnionych u pracodawców zrzeszonych w Cechach w: Grabowie, Jarocinie, Kaliszu, Kępnie,Ostrowie Wlkp., Ostrzeszowie, Pleszewie.
W konkursie udział wzięło 30 adeptów kucharstwa, którzy zaprezentowali wysokie umiejętności zawodowe, wykazali się niesamowitą kreatywnością oraz estetyką w dekoracji potraw. Jury, w składzie: Pan Paweł Michalski, Pani Monika Rubińska i Pani Edyta Warzybok-Zasiadczyk, oceniło smak potraw, dobór i proporcje odpowiednich składowych, teksturę dań, kreatywność kucharzy oraz jego wygląd i prezentację.
Sponsorem nagród w konkursie ,, Kulinarny Odkrywca 2024" była Izba Rzemieślnicza w Kaliszu oraz Usługi Gastronomiczne ,,Pablo”.
Laureaci konkursu- 1 tura:
1. Martyna Witych
2. Joanna Kłakulak
II Tura
1. Aleksandra Roszyk
2. Agata Majda
3. Bartłomiej Olbrych
Gratulujemy wszystkim uczestnikom wspaniałych potraw oraz życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.
Serdecznie dziękujemy za zaangażowanie w przygotowanie konkursu: Pani Monice Rubińskiej i Panu Pawłowi Michalskiemu,Pani Aleksandrze Dzióbek, Pani Agnieszce Gralak.
Tekst: Izba Rzemieślnicza w Kaliszu