Ostatki KARNAWAŁU 2021- czyli czas na tradycyjne śledzie

  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
  • Drukuj zawartość bieżącej strony
15 lutego 2021

Śledzie według rodzinnego przepisu

Przesłała  mgr inż. Katarzyna Kramarska

Wymoczyć śledzie, po 2 h. moczenia, sprawdzić, czy nadal są słone, zmienić wodę i dalej moczyć. Po  odsoleniu śledzi, odsączyć  je na sitku.

Podczas moczenia śledzi pokroić 2 średniej wielkości cebule w półksiężyce, rozłożyć na płaskim naczyniu, posypać  trochę cukrem i pieprzem.

Połączyć i pozostawić na  2h.

Odsączone śledzie pokroić na  porcje wielkości od 2-3 cm oraz posypać delikatnie pieprzem. Następnie układać warstwami do słoja w następującej kolejności: cebula, śledź, cebula, śledź…

Każdą warstwę z osobna przelewać olejem. Odstawić do lodówki na całą dobę.

II wersja

Te same składniki z dodatkiem ogórka konserwowego

  układ warstwowy w słoju: cebula, śledź ogórek ( cebulę i ogórki pokroić w kostkę)

Składniki

6 płatów śledzi a’la Matias

2  średnie cebule

Pieprz, cukier do posypania cebuli

olej

II wersja

Ogórki konserwowe do przykrycia warstwy śledzi

Podawać z ziemniakami w mundurkach.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2021-02-15
Data publikacji:2021-02-15
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:Małgorzata Piwowarczyk
Liczba odwiedzin:728