Rok 2016 Międzynarodowym Rokiem Suchych Nasion Roślin Strączkowych
Zgromadzenie Ogólne ONZ ustanowiło rok 2016 Międzynarodowym Rokiem Suchych Nasion Roślin Strączkowych. Do koordynacji obchodów Międzynarodowego Roku wyznaczona została Organizacja do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Do obchodów może przyłączyć się każdy, stąd zrodził się pomysł, aby Światowy Dzień Żywności, który corocznie obchodzony jest w naszej szkole, odbył się pod hasłem „Pożywne ziarna dla zrównoważonej przyszłości”. Jest to dobra okazja do podniesienia świadomości młodzieży na temat znaczenia suchych nasion roślin strączkowych w systemie żywieniowym i ich wpływie na ograniczenie niedożywienia na świecie.
18 listopada 2016 roku w kaliskim Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego”, w ramach Światowego Dnia Żywności, zostaną przeprowadzone trzy konkursy, w których główną rolę będą odgrywały nasiona strączkowe. Pierwszy turniej połączony z degustacją to konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę z wykorzystaniem suchych nasion roślin strączkowych”. Dwa następne to „Forum talentów”, w tych kategoriach oceniane będą prace plastyczne i prezentacje multimedialne poświęcone wartości odżywczej i wykorzystaniu suchych nasion roślin strączkowych.
Do konkursu kulinarnego zgłoszono12 potraw, które przygotują uczniowie klas Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Kucharz :
- Babeczki z soczewicą
- „Romans pierogowo-pomidorowy” z fasolą
- Falafel burger z sosem czosnkowym
- Śródziemnomorski przysmak z soczewicą
- Pasztet z soczewicy
- Zapiekanka z ciecierzycy
- Placek z soją
- Czekoladowe ciasteczka z fasoli
- Zawijańce francuskie z soczewicą
- Zupa meksykańska z czarną fasolą
- Zupa z soczewicy
- Zupa meksykańska z czerwonej i białej fasoli
Prace plastyczne i prezentacje multimedialne zostały przygotowane przez uczniów, którzy kształcą się w naszej szkole w zawodach:
- Kelner
- Technik hotelarstwa
- Technik obsługi turystycznej
- Cukiernik
Najlepsza praca multimedialna zostanie zaprezentowana 18 listopada podczas Światowego Dnia Żywności, natomiast na potrawę i pracę plastyczną będą głosowali uczniowie naszej szkoły, zaproszeni gimnazjaliści i rodzice. Ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród nastąpi 25 listopada 2016 roku.
On November 18, 2016 in Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara “Rudego” (Janek Bytnar ‘Rudy’ Hotel and Catering School Complex) in Kalisz, as a part of World Food Day celebrations, three competitions centred around pulses will be held. The first of them is a competition and tasting of ‘The tastiest pulse dish’. The remaining two are ‘Talent forums’, in which the participants will present their artwork and multimedia presentations regarding the nutritional value and use of pulses.
.
- Lentil muffins
- ‘Pierogi and tomato affair’ with beans
- Falafel burgers with garlic sauce
- Mediterranean lentil delight
- Lentil paté
- Chickpea casserole
- Soybean pie
- Bean chocolate cookies
- Lentil puff pastry swirls
- Mexican black bean soup
- Lentil soup
- Mexican red kidney bean and white bean soup
Artwork and multimedia presentations have been prepared by our students attending the following programmes:
- Waitering programme
- Hospitality technician programme
- Tourism services technician programme
- Confectioner programme
The best multimedia presentation will be presented on November 18 during the celebrations of World Food Day, whereas the tastiest dish and the winning artwork will be selected by the votes of our students, as well as visiting parents and middle school students. The competition results are to be announced on November 25, 2016.
(tł. Maria Kalinowska)
Rozwiń Metryka
Podmiot udostępniający informację: | |
---|---|
Data utworzenia: | 2016-11-14 |
Data publikacji: | 2016-11-14 |
Osoba sporządzająca dokument: | |
Osoba wprowadzająca dokument: | |
Liczba odwiedzin: | 1798 |