Jesteś tutaj: Start / Aktualności

Aktualności

  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
  • Drukuj zawartość bieżącej strony

Gazetka internetowa "Rudy"

Artykuły

Wywiadówka integracyjna pod hasłem "Razem, bliżej, eko"

Przejdź do - Wywiadówka integracyjna pod hasłem "Razem, bliżej, eko"
W dniu 14.09.2021 r. odbyło się w naszej szkole zebranie z rodzicami.
Szczególnie serdecznie przywitaliśmy w murach Gastronomika  rodziców uczniów klas pierwszych.
15 września 2021

Uroczyste ślubowanie klas pierwszych

Przejdź do - Uroczyste ślubowanie klas pierwszych
Do grona Bytnarowców przyjęliśmy dziś uczniów klas pierwszych, którzy złożyli ślubowanie na sztandar szkoły .
15 września 2021

Europejskie Dni Dziedzictwa 2021

Przejdź do - Europejskie Dni Dziedzictwa 2021

 

 

Europejskie Dni Dziedzictwa już na stałe wpisały się w kalendarz uroczystości naszej szkoły.

Hasłem tegorocznej, XXIX edycji EDD są „Smaki dziedzictwa”. Jest to doskonała okazja do promocji tradycyjnych produktów regionalnych oraz przepisów, które dawno temu królowały na polskich stołach. Tradycje kulinarne odgrywają ważną rolę w pielęgnowaniu obyczajów Polaków i tworzeniu wspólnoty rodzin i przyjaciół biesiadujących ze sobą.

Korzystając z zaproszenia Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Kaliszu, nasza szkoła uczestniczyła w biesiadzie „Biblioteczne smaki”, która odbyła się 11.09.2021r. w siedzibie organizatora - PBP Książnicy Pedagogicznej im. Alfonsa Parczewskiego w Kaliszu.

Uczniowie, pod opieką p. Karoliny Kościuszko i p. Anny Kujawy, przygotowali stół, na którym królowała bania, korbol czyli wielkopolska dynia. Podczas biesiady można było degustować korbolowe potrawy i napoje a także poznać ich walory zdrowotne.

Zachęcamy do pielęgnowania tradycji kulinarnych oraz tworzenia nowych potraw z wykorzystaniem regionalnych produktów. Niech smaki Kalisza zagoszczą na stałe w naszych domach.

Karolina Kościuszko

 

 

 

 

11 września 2021

Światowy Dzień Żywności

Przejdź do - Światowy Dzień Żywności

W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego" w Kaliszu, w dniu 10.09.2021r. obchodzony był Światowy Dzień Żywności. Świętowanie tego wydarzenia powiązane było z rozdaniem nagród  dla laureatów  Wielkopolskiego  Konkursu „Nasz pomysł na ochronę środowiska” VI edycja „Dbam o środowisko”. Uczennice:  Katarzyna Wolniaczyk, Daria Śnieg oraz Oliwia Moras pod kierunkiem Pani Karoliny Kościuszko zajęły pierwsze miejsce w tym prestiżowym konkursie. Nagroda główna  dla szkoły w kwocie 3,5 tysiąca złotych została przekazana na ręce Pani Dyrektor Doroty Szaleniec-Plichty przez Panią Marzenę Wodzińską radną Sejmiku Wielkopolskiego. Młodzież otrzymała laptopy, które na pewno pomogą w realizacji kolejnych wyzwań.

Hasło tegorocznego Dnia Żywności brzmiało „Jedz lokalnie, myśl globalnie”. Prelegenci zwracali  uwagę na spożywanie lokalnych produktów – pomidorów i ziemniaków. Z tych surowców znanych na całym świecie można tworzyć różne smaczne potrawy.Jedzenie lokalnych produktów to nowy trend nazywany LOCAVORE, czyli wybieranie surowców ekologicznych, organicznych, naturalnych i lokalnych. Kolejnym zagadnieniem spotkania był  temat radzenia sobie z marnowaniem żywności.

W trakcie imprezy nie zabrakło poczęstunku lokalnymi produktami – podawano kaliskie andruty oraz tłoczony sok jabłkowy  „Dar Ogrodu”.

Dzień Żywności przygotowali nauczyciele Martyna Kasprzak, Magdalena Przybyłowska, Krzysztof Suchorski wraz z uczniami.  

10 września 2021

Święto Ulicy Niecałej

Przejdź do - Święto Ulicy Niecałej

 

Jak co roku, na początku września odbyło się Święto Ulicy Niecałej. Tegoroczne obchody zorganizowano już po raz dziewiąty. Nie mogło też zabraknąć naszej szkoły. Ten rodzinny piknik, to spotkanie dla mieszkańców Kalisza, przygotowane dzięki staraniom organizatora KAL-PAB Komoda Residence w Kaliszu oraz pasji i determinacji wystawców, artystów i zwiedzających.

W tym roku hasło imprezy „Po prostu przyjdź” zachęcało niezdecydowanych do udziału, a kreatywnych ośmielało do przebrania się w stroje z przełomu IX i XX wieku.

Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich zaproponował stoisko w barwach jesieni. Było to eleganckie nakrycie stołu utrzymane w tym klimacie oraz jesienne kompozycje kwiatowe z pól i ogrodów. Proponowaliśmy także zwiedzającym przepisy na przetwory z owoców dzikiej róży i aronii. Stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem. Otrzymaliśmy także certyfikat uczestnicta, który został zakorkowany w pamiątkowej butelce.

Stoisko zostało przygotowane przez nauczycielki: Pania Annę Kujawę i Ewę Wawrzyńczak. Przedstawicielka młodzieży Olga Szade z klasy III Tż/tż godnie reprezentowała szkołę prezentując nasze pasje.

Za rok zapraszamy na X jubileuszową edycję Święta Ulicy Niecałej.

 

 

4 września 2021

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2015-10-08
Data publikacji:2015-10-08
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:
Liczba odwiedzin:66083