Światowy Dzień Żywności

  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
  • Drukuj zawartość bieżącej strony
10 września 2021

W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego" w Kaliszu, w dniu 10.09.2021r. obchodzony był Światowy Dzień Żywności. Świętowanie tego wydarzenia powiązane było z rozdaniem nagród  dla laureatów  Wielkopolskiego  Konkursu „Nasz pomysł na ochronę środowiska” VI edycja „Dbam o środowisko”. Uczennice:  Katarzyna Wolniaczyk, Daria Śnieg oraz Oliwia Moras pod kierunkiem Pani Karoliny Kościuszko zajęły pierwsze miejsce w tym prestiżowym konkursie. Nagroda główna  dla szkoły w kwocie 3,5 tysiąca złotych została przekazana na ręce Pani Dyrektor Doroty Szaleniec-Plichty przez Panią Marzenę Wodzińską radną Sejmiku Wielkopolskiego. Młodzież otrzymała laptopy, które na pewno pomogą w realizacji kolejnych wyzwań.

Hasło tegorocznego Dnia Żywności brzmiało „Jedz lokalnie, myśl globalnie”. Prelegenci zwracali  uwagę na spożywanie lokalnych produktów – pomidorów i ziemniaków. Z tych surowców znanych na całym świecie można tworzyć różne smaczne potrawy.Jedzenie lokalnych produktów to nowy trend nazywany LOCAVORE, czyli wybieranie surowców ekologicznych, organicznych, naturalnych i lokalnych. Kolejnym zagadnieniem spotkania był  temat radzenia sobie z marnowaniem żywności.

W trakcie imprezy nie zabrakło poczęstunku lokalnymi produktami – podawano kaliskie andruty oraz tłoczony sok jabłkowy  „Dar Ogrodu”.

Dzień Żywności przygotowali nauczyciele Martyna Kasprzak, Magdalena Przybyłowska, Krzysztof Suchorski wraz z uczniami.  

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2021-09-10
Data publikacji:2021-09-10
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:Małgorzata Piwowarczyk
Liczba odwiedzin:69