Chemia w kuchni i od kuchni

  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
  • Drukuj zawartość bieżącej strony
18 czerwca 2019

W dniach 9 – 15. 06.2019r.  Grupa 15 uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu, wraz z opiekunem - Panią Karoliną Kościuszko, uczestniczyła  w obozie naukowym na Politechnice Warszawskiej, który został zorganizowany w ramach projektu „Kalisz – przestrzeń dla profesjonalistów. Kwalifikacje i doświadczenie inwestycją w przyszłość młodzieży z Aglomeracji Kalisko – Ostrowskiej”- I EDYCJ

 W ramach obozu zaplanowano m.in.:

  • warsztaty „Chemia w kuchni i od kuchni” (łącznie 25 godzin)
  • wykłady popularnonaukowe z zakresu chemii
  • pokazy eksperymentów chemicznych
  • zwiedzanie Starego Miasta z przewodnikiem
  • zwiedzanie Muzeum Narodowego
  • seans w Planetarium Centrum Nauki Kopernik
  • zajęcia sportowe
  • warsztaty kreatywne

 

            Każda kuchnia jest ogromnym laboratorium chemicznym, w którym można odkrywać i wyjaśniać  złożone procesy fizyczne oraz chemiczne. To właśnie dzięki chemicznym prawom radzimy sobie  z  wieloma niedogodnościami prowadzenia  gospodarstwa domowego o czym przekonały się uczestniczki obozu.

            Wszystkie warsztaty prowadzone były przez doktorantki  Wydziału Chemicznego Politechniki Warszawskiej . Zajęcia teoretyczne uzupełniały dziesiątki eksperymentów i doświadczeń, które uczniowie przeprowadzali w laboratorium chemii organicznej PW.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2019-06-18
Data publikacji:2019-06-18
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:
Liczba odwiedzin:105