Cukiernik

  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
  • Drukuj zawartość bieżącej strony

 

ZAKRES   KSZTAŁCENIA

Wybierając ten zawód zdobędziesz umiejętności, dzięki którym:

  • rozpoznasz surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze stosowane do
    produkcji wyrobów cukierniczych;
  • ocenisz jakość surowców piekarskich;
  • będziesz obsługiwał sprzęt i aparaturę kontrolno-pomiarową stosowaną w magazynach oraz urządzenia magazynowe;
  • poznasz procedury zapewnienia jakości zdrowotnej żywności;
  • zaplanujesz operacje technologiczne związane z produkcją ciasta;
  • poznasz zasady sporządzania wyrobów cukierniczych;
  • zdobędziesz wiadomości i umiejętności w zakresie czynności związanych z produkcją wyrobów cukierniczych;
  • zorganizujesz i poprowadzisz działalność gospodarczą;
  • poznasz zasady obsługi maszyn i urządzeń przemysłu cukierniczego;
  • będziesz monitorował krytyczne punkty kontroli z systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point), które mają wpływ na bezpieczeństwo gotowych wyrobów.

KIERUNKI KSZTAŁCENIA

  • branżowa szkoła II stopnia

Warunkiem przyjęcia do szkoły jest zawarcie umowy o pracę w celu przygotowania zawodowego. Przedmioty punktowane: język polski, biologia, matematyka, język obcy.

  • Głównym zadaniem zawodowym cukiernika jest  produkcja wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych.

  • Obecnie cukiernicy najczęściej pracują w pracowniach cukierniczych bądź zakładają własne działalności gospodarcze.

  • Zawód, który jeszcze kilka lat temu nie był wystarczająco doceniany, dzisiaj cieszy się dużym uznaniem –  cukiernicy zyskują renomę i rozpoznawalność.

  • Cukiernikiem zostaje osoba ze szczególnym wyczuciem smaku, która posiada odpowiednie umiejętności dekoratorskie i estetyczne.

  • Cukiernik to rzemieślnik i artysta w jednym.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie Cukiernik

    Cukiernik

  • Powiększ zdjęcie

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:0000-00-00
Data publikacji:0000-00-00
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:
Liczba odwiedzin:2770