Technik technologii żywności

  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
  • Drukuj zawartość bieżącej strony

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski, chemia.

Przedmioty punktowane: język polski, chemia, matematyka, język obcy.

 

 

ZAKRES   KSZTAŁCENIA

Wybierając ten zawód zdobędziesz umiejętności, dzięki którym:

  • przygotujesz  proces produkcji produktów żywnościowych na powierzonym odcinku produkcji;
  • opracujesz nowe  asortymenty produktów żywnościowych;
  • obsłużysz  maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów spożywczych;
  • będziesz nadzorował  procesy technologiczne w przetwórstwie spożywczym;
  • zaprojektujesz nowe receptury i wprowadzisz je do produkcji;
  • dobierzesz surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze do produkcji poszczególnych wyrobów spożywczych;
  • będziesz nadzorował przebieg procesów produkcji wyrobów spożywczych zgodnie z dokumentacją produkcyjną i technologiczną;
  • dobierzesz sprzęt i odczynniki do badania surowców, półproduktów i wyrobów spożywczych;
  • wykonasz badania fizykochemiczne żywności oraz dokonasz ich analizy;
  • rozliczysz zużycie surowców, półproduktów, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych;
  • zastosujesz przepisy sanitarno-epidemiologiczne i ochrony środowiska dotyczące badania żywności.

 

KIERUNKI KSZTAŁCENIA

  • technologia żywności i żywienie człowieka
  • bezpieczeństwo żywności
  • dietetyka
  • gastronomia i  hotelarstwo
  • chemia spożywcza
  • mikrobiologia
  • zdrowie publiczne
  • biotechnologia
  • zarządzanie jakością i analiza żywności

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie Piramida żywności

    Piramida żywności

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:0000-00-00
Data publikacji:0000-00-00
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:
Liczba odwiedzin:3329